The following breed standards have been developed and endorsed by the Canadian Sheep Breeders' Association. They are intended to be used as a general guide in assessing true type for the major breeds in Canada.There are some characteristics that are general to all breeds of sheep and they are outlined below. Characteristics specific to each breed are described on the following pages.
See Breed Standards and Description
Les normes de races qui suivent furent dévéloppées et approuvées par la Société Canadienne des Éleveurs de Moutons. Ces normes indiques les caractéristiques propres à chacune des races prédominantes au Canada. Certaines normes sont pertinentes à toutes les races de moutons du Canada. Celles-ci vous seront décrites ci-dessous. Les normes qui sont spécifiques seront détaillées dans les pages qui suivent.
Characteristics common to all breeds
All animals should demonstrate overall balance from the standpoint of length, height, body capacity and body conformation. Extremes in any of these areas may be objectionable for a variety of reasons.
Overall balance is very important since the basic purpose of the sheep is meat and wool production and the purebred industry should be the foundation for breeding stock for both commercial and purebred sectors of the industry.
Body conformation should exhibit adequate muscle development and wool production characteristics while maintaining ease of lambing.
Teeth should meet upper pad evenly. Undershot or overshot mouths are a serious defect.
Rams must have two testicles and ewes should have two teats
Caractérisques communes pour toutes les races
Les animaux doivent posséder une ressemblance au point de vue de la longueur, hauteur, capacité et conformation. Une trop grande exagération de l'un de ces points peut être un sujet de critique pour plusieurs raisons.
La ressemblance entre sujets d'une même race est très importante étant donné que le but principal de l'élevage de moutons est la production de viande et de laine. L'industrie de l'élevage des animaux de race doit être à la base de l'élevage du bétail tant pour les secteurs commerciaux que pour la race pure.
La conformation doit démontrer un développement adéquat de la musculature et des caractéristiques de la production de laine, tout en assurant un agnelage normal.
Les dents doivent rencontrer la mâchoire supérieure de façon uniforme. Des défauts très sérieux sont une mâchoire inégale et des dents trop avancées ou reculées.
Un bélier doit avoir deux testicules et une brebis doit avoir deux tétines.
This large framed sheep was developed in the arid southwest of France in the late 19th century by crossing the Spanish Merino with English longwool breeds. Ewes are often used in crossbreeding where its vigor and good conformation enable it to produce heavy lambs, without excess fat, any time of the year. Rams are used as terminal sires to improve carcass traits.
Ce mouton à grand gabarit a été développé dans l'aride sud-ouest de la France à la fin du 19ième siècle en croisant le Mérino espagnol avec des races anglaise à laine longue. La brebis est souvent utilisée en croisement . Sa vigueur et sa bonne conformation lui permettent de produire des agneaux lourds, sans excès de gras tout au long de l'année. Les béliers sont utilisés en croisement terminal pour améliorer la qualité des carcasses.
Esta oveja de talla grande fue desarrollada en el árido sudoeste de Francia a finales del siglo XIX mediante el cruzamiento de Merino español con razas inglesas de lana larga. Las hembras son frecuentemente utilizadas en cruzamiento donde su vigor y conformación permiten la producción de corderos pesados, sin exceso de grasa, en cualquier época del año. Los carneros son usados como línea terminal para mejorar las características de lacanal.
Number Registered / Nombre enregistré / Individuos registrados = 105
Rams / Béliers / Carneros = 90-110 kg
Ewes /Brebis / Ovejas = 80-90 kg
Lamb/Ewe Percentage Pourcentage d’agnelage Prolificidad (Procentaje cordero/hembra) = 160%
Fleece Quality / Qualité de la toison / Vellón = semi-fine, dense
Weight / Poids / Peso = 3.4 kg
Staple Length / Longueur de fibre /Longitud de la mecha = 8-9
The Blackface breed is the most numerous breed in Britain accounting for over three million ewes, representing 16% of the British pure-bred ewe flock. The outstanding qualities of the breed are survivability, adaptability and versatility, with the ability to fit into any farming situation. They are one of the hardiest sheep breeds and are the backbone of the Scottish sheep industry.
La race Blackface est la race la plus nombreuse en Grande-Bretagne, avec plus de trois millions de brebis, représentant 16 % du cheptel de brebis britannique de race. Les qualités distinctives de la race sont l'instinct de survie, la facilité d'adaptation et la polyvalence, lui permettant d'évoluer dans n'importe quel milieu agricole. C'est une des races les plus robustes et est le point d'appui de l'industrie ovine écossaise.
La raza Blackface es la más numerosa en Gran Bretaña, con un número de más de tres millones de hembras, representando el 16% del rebaño Británico de hembras puras. Las características más sobresalientes de la raza son la supervivencia, adaptabilidad y versatilidad, junto con la habilidad de calzar en cualquier situación de manejo. Es una de las razas más rústicas de ovejas y es la columna vertebral de la industria ovina escocesa.
Number Registered / Nombre enregistré / Individuos registrados = 128
Rams / Béliers / Carneros = 70-80 kg
Ewes /Brebis / Ovejas = 50-70 kg
Lamb/Ewe Percentage Pourcentage d’agnelage Prolificidad (Procentaje cordero/hembra) = 10-150%
Fleece Quality / Qualité de la toison / Vellón = Variable
The Bluefaced Leicester (or Hexham Leicester), an English Longwool type, was developed from Robert Bakewell's Dishley Leicester. Foundation animals were selected for performance, dark blue facial skin and finer fleeces. In the UK, BFL rams are frequently bred to hill breed ewes to produce 'mules' which make up 46% of the UK commercial ewe population. Mules inherit prolificacy, milking ability, body length and fleece quality from the BFL, making it one of the finest commercial ewes available. When crossed with a terminal sire, mules produce fast growing, efficient lambs. In North America, the North Country Cheviot, Scottish Blackface, Clun Forest and Shetland are commonly crossed with the BFL to produce mules. The BFL fleece is popular with handspinners because of its fineness, lustre and length of staple.
Le Leicester à tête bleue (ou Leicester Hexham), de type anglais à toison longue, a été développé à partir du Leicester Dishley de Robert Bakewell. Les sujets souches ont été sélectionnés pour leurs performances, la couleur bleu foncé de la peau de leur face et leur toison raffinée. Au Royaume-Uni, les brebis de races locales sont souvent saillies par des béliers LTB pour produire des « mules » qui représentent 46% de la population des brebis commerciales du territoire. Ces mules tirent du LTB leur prolificité, leur capacité laitière, leur longueur et la qualité de leur toison, ce qui en fait l'un des meilleurs types de brebis commerciales disponibles. Lorsque saillies par un bélier terminal, les mules produisent des agneaux à croissance rapide et à bonne efficacité alimentaire. En Amérique du Nord, des brebis North Country Cheviot, Scottish Blackface, Clun Forest et Shetland sont communément croisées avec des béliers LTB pour produire des « mules » ou brebis F1. La toison du LTB est populaire auprès des fileurs pour sa délicatesse, son lustre et la longueur de sa fibre.
El Leicester de Cara Azul (o Leicester Hexham), una raza Inglesa de lana larga, fue desarrollada a partir del Leicester Dishley de Robert Bakewell. Los animales base fueron seleccionados en base a desempeño, piel azul oscura en la cara y vellón fino. En el Reino Unido, carneros LCA son frecuentemente cruzados con ovejas de razas de montaña para producir 'mulas' que comprenden hasta el 46% de la población comercial de ovejas del Reino Unido. Las mulas heredan la prolificidad, habilidad lechera, longitud corporal y calidad del vellón del LCA, convirtiéndolas en una de las mejores ovejas comerciales disponibles. Cuando se cruzan con una raza terminal, las mulas producen corderos de rápido crecimiento y eficientes. En América del Norte, la North Country Cheviot (Cheviot del Norte), Scottish Blackface (Cara negra Escocesa), Clun Forest y Shetland son comúnmente cruzadas con la LCA para producir mulas. La LCA es popular entre de los hiladores manuales debido a su finesa, brillo y longitud de la fibra.
Rams / Béliers / Carneros = 110-125 kg
Ewes /Brebis / Ovejas = 80-90 kg
Lamb/Ewe Percentage Pourcentage d’agnelage Prolificidad (Procentaje cordero/hembra) = 235%
Fleece Quality / Qualité de la toison / Vellón = purled (tightly rippled), fine and lustruous
Weight /Poids /Peso = 1-2.5 kg
Staple Length / Longueur de fibre /Longitud de la mecha = 7.5-15 cm
One of the old British long wool breeds, the Border Leicester was imported from England to Canada in the mid-nineteenth century. The Border Leicester along with the Oxford became the dominant breeds of the early Canadian sheep industry. The emphasis on meat production after the 1950's caused Leicester numbers to decline. However, the Leicester line is present in many of the modern breeds and it remains an excellent maternal breed for producing lambs on pasture. The ewes are moderately prolific, good milkers and lamb easily. They are a forage based sheep and do not have a heavy protein requirement. Traditionally, they subsisted on pasture, hay and a light ration of oats. A Leicester ram is often used with Down breeds to produce an F1 ewe with good mothering ability and moderate prolificacy.
Une des anciennes races britanniques à laine longue, le Border Leicester a été importé de l'Angleterre au Canada au milieu du 19ième siècle. Le Border Leicester et le Oxford, sont devenus les races dominantes de la première industrie canadienne du mouton. L'accent porté sur la production de viande après les années 1950 a causé une baisse du nombre de Leicester.Cependant, la génétique du Leicester est présente dans beaucoup de races modernes et elle demeure une excellente race maternelle pour produire des agneaux élevés au pâturage. Les brebis sont de bonne laitière, de prolificité moyenne et agnèlent facilement. Ils sont des moutons de pâturage et n'ont pas de grandes exigences en protéine. Traditionnellement, ils ont subsistés sur du pâturage, du foin et une petite quantité d'avoine. Un bélier Leicester est souvent utilisé avec des races Down pour produire une brebis F1 avec de bonnes aptitudes maternelles et une prolificité modérée.
Una de las razas Británicas antiguas de lana larga, la Border Leicester fue importada desde Inglaterra a Canadá a mediados del siglo XIX. Esta junto con la Oxford, llegó a ser una de las razas dominantes en la Industria ovina Canadiense inicial. El énfasis en la producción de carne después de la década de 1950 causó que la cantidad de raza Leicester disminuyera. Sin embargo, la línea Leicester se encuentra presente en muchas de las razas modernas y permanece como una excelente raza materna para producción de corderos en pastura. Las hembras son moderadamente prolíficas, con buena producción de leche y paren con facilidad. Son ovejas que basan su dieta en forraje y no tienen grandes requerimientos proteicos. Tradicionalmente, subsisten en pasturas, heno y una ración ligera de avena. Los carneros Leicester son frecuentemente utilizados con razas de Cara negra (Down) para producir hembras F1 con buena habilidad materna y prolificidad moderada.
Number Registered / Nombre enregistré / Individuos registrados = 1003
Rams / Béliers / Carneros = 90-125 kg
Ewes /Brebis / Ovejas = 70-90 kg
Lamb/Ewe Percentage Pourcentage d’agnelage Prolificidad (Procentaje cordero/hembra) = 150%
Fleece Quality / Qualité de la toison / Vellón = Long, strong lustrous
Weight /Poids /Peso = 4.5-6 kg
Staple Length / Longueur de fibre /Longitud de la mecha = 12-25 cm
Micron Count / Micron / Diámetro (micrones) = 30-38.5
The Border Cheviot is a native of the Cheviot Hills of Scotland and is said to have originated when Merino sheep, carried by the Spanish Armada, washed ashore and crossed with the local breeds. Cheviots have been raised in Canada since the 1850's. Border Cheviots are extremely vigorous, hardy and good foragers that can survive harsher conditions than many other sheep. Border Cheviot ewes are smaller framed therefore take less feed for maintenance. They are a quick and alert breed who are excellent mothers requiring little help at lambing time, possessing good udders and small teats so that new born lambs can nurse easily. The lambs are vigorous and will finish on good pasture at 25-40 kg live weight. Border Cheviot rams are used to produce smaller heads and shoulders for easier delivery in first time ewes.
Le Border Cheviot est originaire des Collines Cheviot de l'Écosse et aurait été produit quand les moutons Mérino, transportés par l'Armada espagnole, se sont échoués et accouplés avec des races locales. Les Cheviots sont élevés au Canada depuis les années 1850. Le Border Cheviot est extrêmement vigoureux, robuste, bon au pâturage et peut survivre dans des conditions plus dures que beaucoup d'autres moutons. Les brebis sont de petit gabarit et sont plus facile d'entretien. La race est rapide et alerte. Les brebis sont d'excellentes mères, qui exigent peu d'assistance à l'agnelage et ont de bons pis avec de petits trayons pour que les agneaux nouveauxnés puissent se nourrir facilement. Les agneaux sont vigoureux et peuvent atteindre ,sur un bon pâturage, un poids d'abattage de 25 à 40 kg. Les béliers Border Cheviot sont utilisés pour l'accouplement des agnelles de races « Down » pour produire des agneaux avec des têtes et des épaules plus petites pour un agnelage facile.
La Border Cheviot es native de las Colinas Cheviot de Escocia y se dice que se originó de la oveja Merino, llevadas por la Armada Española, establecidas en tierra y cruzadas con las razas locales. La Cheviot ha sido criada en Canadá desde 1850. Es extremadamente vigorosa, rústica y buena pastoreando, que puede sobrevivir en condiciones más difíciles que otras razas de ovejas. Las hembras son de talla pequeña y necesitan menor alimento para mantenimiento. Es una raza rápida y alerta y las hembras son excelentes madres, que requieren poca ayuda en la época de parto y tienen buenas ubres y pezones pequeños, así los corderos recién nacidos pueden lactar con facilidad. Los corderos son vigorosos y finalizan bien en pastura con peso vivo de 25-40 Kg. Los carneros Border Cheviot son utilizados para producir corderos con cabezas y hombros más pequeños para facilitar el parto en primerizas
Number Registered / Nombre enregistré / Individuos registrados = 601
Rams / Béliers / Carneros = 70-85 kg
Ewes /Brebis / Ovejas = 55-70 kg
Lamb/Ewe Percentage Pourcentage d’agnelage Prolificidad (Procentaje cordero/hembra) = 150%
Fleece Quality / Qualité de la toison / Vellón = Long, strong lustrous
Weight /Poids /Peso = 1.8-2.2kg
Staple Length / Longueur de fibre /Longitud de la mecha = 10-13 cm
Micron Count / Micron / Diámetro (micrones) = 28-33
Developed during the 1970's in Wiltshire and Northumberland, the British Milk Sheep is the result of crossbreeding the East Friesian, Blue-faced Leicester, Polled Dorset and LLeyn sheep. It is a dual purpose meat/dairy breed with high prolificacy. When crossed with other breeds the BMS will improve prolificacy and milking ability.
Développé durant les années 1970 dans le Wiltshire et le Northumberland, le British milk sheep est le résultat du croisement du East Friesian, du Blue Faced Leicester, du Dorset et du LLeyn. C'est une race à double fin, viande et lait, avec une forte prolificité. Lorsque croisé avec d'autres races, le British milk sheep améliore la capacité laitière et la prolificité.
Desarrollada durante la década de 1970 en Wiltshire y Northumberland, la Britsh Milk Sheep es el resultado del cruzamiento de razas East Friesian, Blue-Facede Leicester, Polled Dorset y Hellín. Es una oveja de doble propósito carne/leche con alta prolificidad. Cuando se cruza con otras razas la BMS mejorará la prolificidad y la habilidad lechera.
Number Registered / Nombre enregistré / Individuos registrados = 47
Rams / Béliers / Carneros = 80-110 kg
Ewes /Brebis / Ovejas = 70-90 kg
Lamb/Ewe Percentage Pourcentage d’agnelage Prolificidad (Procentaje cordero/hembra) = 220%
Fleece Quality / Qualité de la toison / Vellón = Fine, semi-lustrous
Weight / Poids / Peso = 4-4.5 kg
Staple Length / Longueur de fibre /Longitud de la mecha = 10-15 cm
litres/lactation / litros/Lactancia = up to 400
The California Red was developed in California in the 1970’s by crossbreeding the Tunis and Barbados Blackbelly. Heat and parasite tolerance allowed breed expansion throughout harsh environments in the USA, United Arab Emirates and Canada. California Red sheep are an easy keeping, calm, gentle breed that reach market weight without heavy graining. Ewes are prolific, out of season breeders with a strong mothering instinct. Exceptionally vigorous lambs are born a solid rust or cinnamon. Although the red colour persists on the face and legs of adult animals, the wool fades to a beige or light oatmeal colour. Rams often have an extensive mane of red hair.
La race California Red a été développée en Californie, dans les années 1970, en croisant des sujets Tunis et des sujets Barbados Blackbelly. Leur tolérance aux parasites et à la chaleur a permis leur expansion dans les environnements plus rigoureux aux États-Unis, aux Émirats arabes unis et au Canada. La California Red est une race facile à garder et calme qui atteint le poids du marché sans besoins importants en concentrés.
Les brebis sont prolifiques, désaisonnées et ont un fort instinct maternel. Les agneaux, exceptionnellement vigoureux, naissent de couleur rouille ou cannelle. Bien que la couleur rouge persiste sur la face et les membres à l’âge adulte, la laine pâlit pour atteindre une couleur beige ou avoine clair. Les béliers ont souvent une crinière plus longue de poils rouges.
Rams / Béliers / Carneros = 80-102 kg
Ewes /Brebis / Ovejas = 55-64 kg
Lamb/Ewe Percentage Pourcentage d’agnelage Prolificidad (Procentaje cordero/hembra) = 200%
Fleece Quality / Qualité de la toison / Vellón = fine to medium, red fibres
Weight /Poids /Peso = 1.8-3.2kg
Staple Length / Longueur de fibre /Longitud de la mecha = 7.6-15 cm
The Canadian Arcott was one of the three breeds developed at the Agriculture Canada research station near Ottawa. Canadian Arcotts were the result of a cross breeding program that included Ile de France and Suffolk to produce a new breed with strong meat characteristics. The mature sheep is medium sized, short and thick. The lambs are fast growing, meaty animals that finish well for either the light or heavy lamb market. They produce an excellent carcass with good meat to bone ratio. The ewes are easy lambers and require low to medium maintenance. They adapt well to either pasture or confinement management systems. The rams make excellent terminal sires to improve the meat characteristics of many other breeds.
Le Arcott Canadien est une des trois races développées à la station de recherche d'Agriculture Canada près d'Ottawa. Le Arcott Canadien est le résultat d'un programme de croisement incluant l` Île de France et le Suffolk dans le but de produire une nouvelle race avec de bonnes caractéristiques bouchères. Le mouton adulte est de taille moyenne, court et épais. Lesagneaux sont des animaux à forte croissance, de type boucher pour le marché d'agneau léger ou lourd. Ils produisent une excellente carcasse avec un bon rendement en viande. Les brebis ont de la facilité à agneler et requièrent relativement peu de soins. Ils s'adaptent bien au pâturage ou aux systèmes de réclusion en gestion intensive. Les mâles font d'excellents béliers terminaux afin d'améliorer les caractéristiques bouchères de beaucoup d'autres races.
La Canadian Arcott fue una de las tres razas desarrolladas en la estación experimental de Agricultura Canadá cerca de Ottawa. La Canadian Arcott fue el resultado de un programa de cruzamiento y reproducción que incluyó las razas Ile de France y Suffolk para producir una nueva raza con características cárnicas fuertes. Las ovejas adultas son de tamaño medio, cortas y robustas. Los corderos son animales cárnicos de rápido crecimiento, que finalizan bien tanto para el mercado de cordero ligero o pesado. Producen una excelente canal con una buena relación entre carne y hueso. Las hembras paren con facilidad y requieren bajo a medio mantenimiento. Se adaptan bien tanto a sistemas de pastura como a manejo en estabulación. Los carneros son excelentes líneas terminales para mejorar las características cárnicas de muchas otras razas.
Number Registered / Nombre enregistré / Individuos registrados = 2704
Rams / Béliers / Carneros = 120-150 kg
Ewes /Brebis / Ovejas = 85-115 kg
Lamb/Ewe Percentage Pourcentage d’agnelage Prolificidad (Procentaje cordero/hembra) = 180%
Fleece Quality / Qualité de la toison / Vellón = soft,lustrous
Weight /Poids /Peso = 3-3.5 kg
Staple Length / Longueur de fibre /Longitud de la mecha = 8-10 cm
Micron Count / Micron / Diámetro (micrones) = 25-33
The Charollais was developed in the same region of France as Charolais cattle. Beginning in 1977, the Charollais was further improved in the UK and was exported to Canada as embryos, in 1994. The primary purpose of the breed in Canada is as a terminal sire for prime slaughter lamb production. The lambs have an excellent carcass with a wide long loin and a high lean meat yield. Charollais rams are ideal for using on ewe lambs or smaller framed ewes. The smaller head and wedge shaped body produces lambs that are easily delivered and vigorous at birth. The ewes work well in a pasture based or confinement system, lamb easily and are good mothers. The fleece of the purebred is of medium quality.
Le Charollais a été développé dans la même région de la France que les bovins Charolais. Depuis 1977, le Charollais a été amélioré au Royaume-Uni et des embryons ont été exportés au Canada en 1994. Au Canada, les béliers Charollais sont utilisés en croisement terminal pour la production d'agneaux de marché. Les agneaux ont une longe large et longue et un haut rendement en viande maigre. Les béliers Charollais produisent de petits agneaux à la naissance, il est donc judicieux de les utiliser sur des agnelles ou des brebis à plus petit gabarit. La tête plus petite et la forme pointue du corps des agneaux facilitent l'agnelage. Les agneaux sont vigoureux à la naissance. Les brebis performeront bien dans un système sur pâturage ou en bâtiment. Elles ont des agnelages faciles et sont de bonnes mères. La qualité de leur toison en race pure est moyenne.
La Charollais fue desarrollada en la misma región de Francia que el ganado Charollais. Comenzando en 1977, la Charollais fue posteriormente mejorada en el Reino Unido y fue exportada a Canadá, como embriones, en 1994. El propósito primario de la raza en Canadá es como raza terminal para producción de corderos de abasto de primera. Los corderos tienen excelentes lomos largos, y un alto rendimiento de carne magra. Los carneros Charollais producen crías fáciles de parir, y son ideales para su uso con maltonas, o hembras de tamaño pequeño. La cabeza pequeña y el cuerpo con forma de cuña producen corderos que son fácilmente paridos y vigorosos al parto. Las hembras producen bien en sistemas basados en pasturas o estabulados, paren con facilidad y son buenas madres. La calidad del vellón de los animales puros es de mediana calidad.
Number Registered / Nombre enregistré / Individuos registrados = 1106
Rams / Béliers / Carneros = 100-150 kg
Ewes /Brebis / Ovejas = 80-100 kg
Lamb/Ewe Percentage Pourcentage d’agnelage Prolificidad (Procentaje cordero/hembra) = 175%
Fleece Quality / Qualité de la toison / Vellón = dense, fine
Weight /Poids /Peso = 1.5-2 kg
Staple Length / Longueur de fibre /Longitud de la mecha =4-5 cm
Clun Forest sheep are a local breed of the upland hill country between England and Wales. The first flock was imported into Nova Scotia, Canada in the 1970's. They are easy keepers, hardy and able to fend for themselves under harsh conditions, while still producing good lambs. For these reasons, the breed has spread into many pasture based systems across Canada and the US, where they thrive in the desert conditions of Utah, the humidity of British Columbia and the cold of Minnesota. Clun Forest sheep are a maternal breed. The ewes generally produce twins, are good mothers and good milkers. They are most often used in crossbreeding programs with Suffolk and Hampshire rams to produce market lambs. Clun Forest rams can be used on first time ewes to downsize the lambs and reduce lambing problems.
Le Clun Forest est une race locale des collines des hautes terres entre l'Angleterre et le Pays de Galles. Le premier troupeau a été importé au Canada, en Nouvelle-Écosse, au cours des années 1970. Ils sont faciles d'entretien, robustes et capables de survivre sans assistance dans de dures conditions, en produisant toujours de bons agneaux. Pour ces raisons, la race est répandue dans beaucoup de systèmes basés sur le pâturage à travers le Canada et les États-Unis, où ils prospèrent dans les conditions de désert de l'Utah, l'humidité de la Colombie Britannique et le froid du Minnesota. Le Clun Forest est une race maternelle. Les brebis produisent généralement des jumeaux, sont de bonnes mères et de bonnes laitières. Elles sont plus souvent utilisées en croisement avec des béliers Suffolk ou Hampshire pour produire des agneaux de marché. Le bélier Clun Forest peut être utilisé pour l'accouplement des agnelles dans le but de réduire la taille des agneaux et les problèmes à l'agnelage.
La Clun Forest es una raza local de las zonas altas y Colinas entre Inglaterra y Gales. El primer rebaño fue importado a Nova Scotia, Canadá en la década de 1970. Son fáciles de mantener, rústicos y pueden prosperar bajo condiciones difíciles, mientras continúan produciendo buenos corderos. Por estas razones, la raza se ha difundido en muchos sistemas basados en pasturas a través de Canadá y EUA, donde progresan en las condiciones desérticas de UTA, la humedad de la Columbia Británica y el frío de Minnesota. La oveja Clun Forest es una raza materna. Las hembras generalmente producen gemelos, son buenas madres y producen buena cantidad de leche. Es utilizada frecuentemente en programas de cruzamiento con carneros Suffolk y Hampshire para producir corderos de abasto. Los carneros Clun Forest pueden ser utilizados en hembras primerizas para reducir el tamaño de los corderos y minimizar los problemas de parto.
Number Registered / Nombre enregistré / Individuos registrados = 653
Rams / Béliers / Carneros = 75-105 kg
Ewes /Brebis / Ovejas = 65-80 kg
Lamb/Ewe Percentage Pourcentage d’agnelage Prolificidad (Procentaje cordero/hembra) = 180%
Fleece Quality / Qualité de la toison / Vellón = Fine, dense
Weight / Poids / Peso = 2.2-3 kg
Staple Length / Longueur de fibre /Longitud de la mecha = 8-13 cm
The Columbia was developed at the US research station in Idaho in the 1920's by crossing the Lincoln and the Rambouillet. The breed came to Canada after WW II and became popular on the western ranges and feedlots, both for meat and wool production. It is the largest of the pure breeds, is extremely hardy, long lived and has good flocking instinct.
The ewes have average prolificacy, lamb easily and require very little management. The lambs are raised primarily for the heavy market. They have an average rate of gain and produce a lean carcass. The wool is in demand amongst hand spinners and weavers.
Le Columbia a été développé à la station de recherche de l'Idaho aux États- Unis, au cours des années 1920, en croisant le Lincoln et le Rambouillet. La race est arrivée au Canada après la deuxième guerre mondial et est devenue populaire sur les pâturages de l'Ouest et dans les parcs d'engraissement, tant pour la production de laine que de viande. C'est la plus grande des races pures. Elle est extrêmement robuste, avec un bonne longévité et un bon instinct grégaire. Les brebis ont une prolificité moyenne, agnèlent facilement et exigent très peu de soins. Les agneaux sont élevés principalement pour le marché de l'agneau lourd. Ils ont un taux de gain moyen et produisent une carcasse maigre. La laine est en demande auprès des fileurs artisanaux et des tisseurs.
La Columbia fue desarrollada en la estación de investigación de Idaho en EUA, en la década de 1920, mediante el cruzamiento de las razas Lincoln y Rambouillet. La raza llegó a Canadá después de WW II, y llegó a ser popular en las praderas y establos del Oeste tanto para producción de lana y carne. Es la más grande de las razas puras, extremadamente rústica, longeva y tiene buen instinto de rebaño. Las hembras tienen prolificidad promedio, paren con facilidad y requieren muy poco mantenimiento. Los corderos son criados principalmente para el mercado pesado. Tienen una tasa de crecimiento promedio y producen canales magras. La lana tiene demanda de los tejedores e hiladores manuales
Number Registered / Nombre enregistré / Individuos registrados = 147
Rams / Béliers / Carneros = 100-135 kg
Ewes /Brebis / Ovejas = 70-100 kg
Lamb/Ewe Percentage Pourcentage d’agnelage Prolificidad (Procentaje cordero/hembra) = 150%
Fleece Quality / Qualité de la toison / Vellón = medium, heavy
Weight / Poids / Peso = 2.2-4.5 kg
Staple Length / Longueur de fibre /Longitud de la mecha = 8-15 cm
Micron Count / Micron / Diámetro (micrones) = 23-30
The Corriedale was developed in New Zealand as breeders attempted to improve the meat characteristics of the Merino by crossing with longwool breeds such as the Lincoln. The Corriedale was imported into Canada from New Zealand and for many years was a popular dual purpose breed. Its popularity has declined with the decline of the wool industry.
Le Corriedale a été développé en Nouvelle-Zélande quand les éleveurs ont essayé d'améliorer les caractéristiques bouchères du Mérino en le croisant avec des races à laine longue tel que le Lincoln. Le Corriedale a été importé au Canada de la Nouvelle- Zélande et a été, pendant plusieurs années, une race à double fin très populaire. Sa popularité a décliné avec celle de l'industrie de laine.
La Corriedale fue desarrollada en Nueva Zelanda cuando los productores trataron de mejorar las características de producción de carne del Merino mediante el cruzamiento de razas de lana larga como la Lincoln. La Corriedale fue importada a Canadá desde Nueva Zelanda y por muchos años fue una raza popular de doble propósito. Su popularidad ha disminuido junto con la de la industria de la lana.
Number Registered / Nombre enregistré / Individuos registrados = 118
Rams / Béliers / Carneros = 80-125 kg
Ewes /Brebis / Ovejas = 60-80 kg
Lamb/Ewe Percentage Pourcentage d’agnelage Prolificidad (Procentaje cordero/hembra) = 150%
Fleece Quality / Qualité de la toison / Vellón = bright, soft
Weight / Poids / Peso = 5-6.5 kg
Staple Length / Longueur de fibre /Longitud de la mecha = 8-13 cm
Micron Count / Micron / Diámetro (micrones) = 22-34
The Cotswold is one of the oldest longwool breeds of England. Imported to North America during the 19th century, they were used widely in the US and Canada. After 1920 their numbers declined drastically as markets favored the Merino for wool and the Dorset and Suffolk for meat. The Cotswold is a large docile ewe that is an easy keeper, good mother and best suited to pasture management. The lambs are slow to finish and the ewes are often crossed with Dorset or Suffolk rams to produce a vigorous fast growing meat lamb
Le Cotswold est une des plus vieilles races à laine longue d'Angleterre. Importés en Amérique du Nord au cours du 19ième siècle, ils ont été largement utilisés aux États-Unis et au Canada. Après 1920 leur nombre a drastiquement diminué alors que les marchés ont favorisé le Mérino pour la laine et le Dorset et le Suffolk pour la viande. Le Cotswold est une grande brebis docile qui se garde facilement et une bonne mère mieux adaptée à la gestion au pâturage. Les agneaux tardent à atteindre le bon poids d'abattage et les brebis sont souvent croisées avec des béliers Dorset ou Suffolk pour produire un agneau de marché vigoureux, avec une forte croissance.
La Cotswold es una de las razas de lana larga más antiguas de Inglaterra. Importada a Norte América durante el siglo XIX, fue utilizada ampliamente en los EUA y Canadá. Después de 1920 su número disminuyó drásticamente ya que los mercados favorecieron al Merino por la lana y a la Dorset y Suffolk por la carne. La Cotswold es una oveja grande, dócil que es facil de mantener, buena madre y mejor adaptada para manejo en pastura. Los corderos finalizan lentamente y las hembras frecuentemente son cruzadas con carneros Dorset o Suffolk para producir corderos musculosos vigorosos y de rápido crecimiento.
Number Registered / Nombre enregistré / Individuos registrados = 286
Rams / Béliers / Carneros = 115-130 kg
Ewes /Brebis / Ovejas = 80-100 kg
Lamb/Ewe Percentage Pourcentage d’agnelage Prolificidad (Procentaje cordero/hembra) = 150%
Fleece Quality / Qualité de la toison / Vellón = long, lustrous and silvery
Weight / Poids / Peso = 4.7 kg
Staple Length / Longueur de fibre /Longitud de la mecha = 5-25 cm
Micron Count / Micron / Diámetro (micrones) = 37-40
The DLS was developed at Lennoxville, Quebec between 1965 and 1988. By using the Dorset, Leicester and Suffolk genetics, they produced a sheep that consistently breeds from June-August without external manipulation and has excellent meat characteristics. They adapt well to accelerated lambing programs.
Le DLS a été développé à Lennoxville, au Québec entre 1965 et 1988. En utilisant le Dorset, le Leicester et le Suffolk, pour produire un mouton qui s'accouple d'août à juin sans intervention externe et a d'excellentes caractéristiques bouchères. Le DLS s'adapte bien aux programmes d'agnelages accélérés.
La DLS fue desarrollada en Lennoxville, Quebec, entre 1965 y 1988. Usando genética Dorset, Leicester y Suffolk, se produjo una oveja que se reproduce constantemente desde junio a agosto sin manipulación externa y tiene excelentes características cárnicas. Se adapta bien a programas de parición acelerados.
Number Registered / Nombre enregistré / Individuos registrados = 46
Rams / Béliers / Carneros = 85-105 kg
Ewes /Brebis / Ovejas = 60-70 kg
Lamb/Ewe Percentage Pourcentage d’agnelage Prolificidad (Procentaje cordero/hembra) = 150%
Fleece Quality / Qualité de la toison / Vellón = variable
The Dorper is a white sheep with a black head or head and neck, with complete dark pigmentation of exposed skin. The covering is a short loose mixture of hair and wool with a natural clean kemp underline. The Dorper was developed as a meat sheep in South Africa in the mid 1900s by crossing a Dorset (horn) ram with a Blackhead Persian ewe. In July 1950 a breeder's society was founded. The White Dorper is an all white sheep that shares its many attributes with the Dorper, differing only in color. The White Dorper was developed as a meat sheep in South Africa in the mid 1900s by crossing a Dorset (horn)/Blackhead Persian with a Dorset (horn)/Van Rooy. Later infusion of the Ronderib Afrikaaner created the White Dorper as we know it today. The sheep was originally called Dorsian and a breed association was formed. In 1964 it was decided to join with the Dorper society but to maintain the two as separate breeds. The White Dorper as a terminal sire on white faced sheep will render an "uninterrupted white" cross lamb with outstanding meat qualities. The Dorper and White Dorper have retained the positive characteristics of their founding breeds; the hardiness of the desert sheep and the prolific, good mothering ability of the Dorset. Both breeds contribute their ability to breed out of season. They are non-selective grazers and bred to adapt and flourish under severe conditions; which is proven by their success in the wide variety of climates in which they thrive today. They are also known for their increased natural resistance to parasites.
Le Dorper est un mouton blanc à tête noire ou à tête et cou noirs, avec une pigmentation foncée de la peau exposée. La toison est un mélange lâche court de poils et de laine. Le Dorper est un mouton à viande qui a été développé en Afrique du Sud au milieu des années 1900 en croisant un bélier Dorset à corne avec une brebis Blackhead Persian. En juillet 1950 une société d'éleveurs a été fondée. Le Dorper Blanc est un mouton tout blanc qui partage beaucoup de ses attributs avec le Dorper, différent seulement en couleur. Le Dorper Blanc a, lui aussi, été développé comme un mouton à viande en Afrique du Sud au milieu des années 1900, cette fois en croisant un Dorset à corne / Blackhead Persian avec un Dorset à corne / Van Rooy. L'ajout ultérieur du Ronderib Afrikaaner a donné le Dorper Blanc comme nous le connaissons aujourd'hui. Le mouton était à l'origine appelé Dorsian et une association de race distincte avait été formée. Ce n'est que plus tard, en 1964, qu'il a été convenu de se joindre à la société Dorper, mais en maintenant les deux races séparées. Le Dorper Blanc comme bélier terminal, croisé à des moutons à face blanche donnera toujours des agneaux blancs avec des qualités bouchères remarquables. Le Dorper et le Dorper Blanc ont conservé les caractéristiques positives de leurs races d'origine; la vigueur du mouton du désert ainsi que les aptitudes maternels et la bonne prolificité du Dorset. Les deux races transmettent leur capacité à s'accoupler hors saison. Ils ne sont pas sélectifs sur le pâturage et ont été élevés pour s'adapter et évoluer dans des conditions sévères. On les connaît aussi pour leur bonne résistance naturelle contre les parasites.
La Dorper es una oveja blanca con cabeza negra o cabeza y cuello, con pigmentación oscura completa en la piel expuesta. La cobertura es una mezcla suelta de pelo y lana con fibras de pelo limpias en la línea inferior. La Dorper fue desarrollada como una oveja para carne en Sudáfrica a mediados del siglo XX mediante el cruzamiento de un carnero Dorset (con cuernos)con una oveja Persa cabeza negra. En julio de 1950 se formó una sociedad de criadores. La Dorper Blanca es un animal blanco que comparte la mayor parte de atributos de la Dorper, difiriendo únicamente en el color. La Dorper blanca fue desarrollada como un animal de carne en Sudáfrica a mediados del siglo XX, mediante el cruzamiento de un Dorset (con cuernos)/Persa cabeza negra, con un Dorset (con cuernos)/Van Rooy. La inclusión posterior de la Ronderib Afrikaaner creó la Dorper Blanca tal y como la conocemos hoy. La raza fue originalmente llamada Dorsian y se formó una asociación de la raza, pero fue hasta después (1964) que se decidió unir con la sociedad Dorper, manteniéndolas a las dos como razas separadas. La Dorper Blanca como línea terminal cruzada con ovejas de cara blanca producirá corderoscruzados totalmente blancos, con características cárnicas excepcionles. La Dorper y Dorper Blanca han retenido las características positivas de sus razas de fundación; la rusticidad de las ovejas del desierto y la prolífica, buena habilidad materna de la Dorset. Ambas razas contribuyen a su habilidad para reproducirse fuera de estación. No pastorean selectivamente, criados para adaptarse y prosperar bajo condiciones severas, lo cual es prueba de su éxito en la amplia variedad de climas en que progresan actualmente. Es también conocida por su mayor resistencia natural a parásitos.
Number Registered / Nombre enregistré / Individuos registrados = 3891
Rams / Béliers / Carneros = 90-100 kg
Ewes /Brebis / Ovejas = 70-80 kg
Lamb/Ewe Percentage Pourcentage d’agnelage Prolificidad (Procentaje cordero/hembra) = 150%
Fleece Quality / Qualité de la toison / Vellón = hair sheep
Horned Dorsets originated in England and Wales and have been an identifiable breed since the 16th century. Imported into Canada during the 19th century they were, for many years, one of the cornerstones of the sheep industry. The Canadian Horned Dorset type owes more to the older style British animal. It is a lower set animal and smaller than its American or Australian counterpart. After the introduction of the Polled Dorset in the 1950's, many breeders switched over and the Horned Dorset declined in numbers. The Polled Dorset originated from a mutation of the Horned Dorset which occurred at North Carolina State University in the early 1950's. They were accepted into the US breed registry in 1956 and since that time have spread into Canada and become a major contributor to the commercial lamb industry. Dorset ewes are relatively prolific, good mothers and breed out of season. The breed adapts well to confinement and is readily used in accelerated crossbreeding programs. As they respond well to confinement, they do well under feedlot conditions and on small holdings with intensive management.
Number Registered / Nombre enregistré / Individuos registrados = 14540
Rams / Béliers / Carneros = 90-125 kg (H) 115-150 kg (P)
Ewes /Brebis / Ovejas = 55 - 90 kg (H) 80 - 115 kg (P)
Lamb/Ewe Percentage Pourcentage d’agnelage Prolificidad (Procentaje cordero/hembra) = 175%
Fleece Quality / Qualité de la toison / Vellón = bright white, dense
Staple Length / Longueur de fibre /Longitud de la mecha = 7-10 cm
Micron Count / Micron / Diámetro (micrones) = 27-33
Les Dorsets à cornes sont originaires de l'Angleterre et du Pays de Galles et la race est reconnue depuis le 16ième siècle. Importés au Canada durant le 19ième siècle, les Dorsets à cornes ont été, pendant plusieurs années, une des pierres angulaires de l'industrie ovine. Le type du Dorset à corne canadien doit plus au style plus vieux de l'animal britannique. C'est un animal plus bas et de plus petit gabarit que le Dorset américain ou australien. Après l'introduction du Dorset acère au cours des années 1950, beaucoup d'éleveurs se sont tournés vers ce dernier et le nombre de Dorset à corne a considérablement diminué. Le Dorset acère origine d'une mutation chez le Dorset à corne survenue à l'Université de la Caroline du Nord au début des années 1950. Les Dorset acères ont été acceptés dans le registre de race des États-Unis en 1956 et, depuis ce temps, se sont propagés au Canada et sont devenus une composante majeure de l'industrie ovine.
Les brebis Dorset sont relativement prolifiques, ont de bonnes aptitudes maternelles et sont dessaisonnées. La race s'adapte bien à l'élevage en bâtiment et s'utilise dans des programmes de production accélérée. Comme ils répondent bien à l'élevage en bâtiments, ils performent bien dans des conditions de parc d'engraissement et sur de petites fermes avec une gestion intensive.
La Dorset con cuernos se originó en Inglaterra y Gales y ha sido una raza identificable desde el siglo XVI. Importada a Canadá durante el siglo XIX, fue durante muchos años, una de las piedras angulares de la industria ovina. La Dorset con cuernos Canadiense posee más del animal Británico tipo antiguo. Es un animal bajo y más pequeño que sus contrapartes Americanos o Australianos. Después de la introducción del Dorset acorne en la década de 1950, muchos criadores cambiaron y la Dorset con cuernos declinó en número. La Dorset acorne se originó de una mutación de la Dorset con cuernos que ocurrió en la Universidad del estado de Carolina del Norte a inicios de la década de 1950. Fue aceptada en el registro racial de los EUA en 1956 y desde ahí se ha difundido a Canadá y vuelto un contribuidor mayor para la industria comercial del cordero.
Las hembras Dorset son relativamente prolíficas, buenas madres y se reproducen fuera de estación. La raza se adapta bien al confinamiento y es fácilmente usada en programas de cruzamiento acelerado. Ya que responden bien al confinamiento, producen bien en condiciones de estabulación y en pequeñas extensiones con manejo intensivo.
The East Friesian Dairy Sheep originated in the Friesland area of Holland and Germany along with the Holstein dairy cow. Good feeding and careful genetic selection over several centuries has produced a high production milk sheep that is very docile and adapts well to intensive parlour milking systems. The East Friesian is very prolific, and a good ewe will sustain a lactation period of 220 days averaging 400 liters of milk. Over the past 30 years the Friesian has been used in crossbreeding to improve the milk yields and prolificacy of other breeds. In Canada it was used to develop the Rideau Arcott. More recently a growing market for specialty cheeses has resulted in a significant growth in the number of East Friesian ewes being milked commercially.
Le mouton laitier East Friesian est originaire, tout comme la vache laitière Holstein, de la province de Frise au nord des Pays-Bas. Une bonne alimentation et une sélection génétique rigoureuse pendant plusieurs siècles ont produit un mouton avec une forte production laitière qui est très docile et s'adapte bien à la gestion intensive des salons de traite. Le East Friesian est très prolifique. Une bonne brebis supportera une période de lactation de 220 jours, pour une production moyenne de 400 litres de lait. Au cours des 30 dernières années, le Friesian a été utilisé en croisement pour améliorer le rendement laitier et la prolificité d'autres races. Au Canada, il a été utilisé pour développer la race Arcott Rideau. Plus récemment, le développement du marché des fromages de spécialité a engendré un accroissement significatif du nombre de brebis East Friesian traites à des fins commerciales.
La oveja lechera East Friesian se originó en el area de Friesland de Holanda y Alemania, junto con la vaca lechera Holstein. Buena alimentación y cuidadosa selección genética a lo largo de varios siglos ha producido una oveja de alta producción lechera que es muy dócil y se adapta bien a sistemas intensivos de ordeño en salas. La East Friesian es muy prolífica, y una buena hembra mantendrá un periodo de lactancia de 220 días, con un promedio de 400 litros de leche. Los últimos 30 años, la Friesian ha sido utilizada en cruzamientos para mejorar la producción de leche y prolificidad de otras razas. En Canadá, fue utilizada para desarrollar la Rideau Arcott. Recientemente, un mercado creciente de quesos de especialidad ha resultado en un crecimiento significativo en la cantidad de hembras East Friesian ordeñadas comercialmente.
Number Registered / Nombre enregistré / Individuos registrados = 870
Rams / Béliers / Carneros = 90-100 kg
Ewes /Brebis / Ovejas = 70-90 kg
Lamb/Ewe Percentage Pourcentage d’agnelage Prolificidad (Procentaje cordero/hembra) = 230%
Fleece Quality / Qualité de la toison / Vellón = fine, white or black
Weight / Poids / Peso = 3.6 kg
Staple Length / Longueur de fibre /Longitud de la mecha = 10-15 cm
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